Baze sportive

Constructorul Feroviar

Făceau sport, erau mici, era muzică, erau de toate.

Constructorul Feroviar
Constructorul Feroviar

Vizualizează clipul pe YouTube

Amenajare

1972

Constructor

Centrala de Construcții Căi Ferate

Adresă

Echipajului 21

Dotări

Teren de fotbal, 3 terenuri de tenis cu asfalt, două terenuri de volei etc.

Captiole:

Capitolul 1

Istoric

1972

Amenajarea terenului

Test gallery caption

Terenul a fost amenajat în anul 1972. Presa relata că “în ziua de 5 aprilie, 400 de salariați din centralul Ministerului Transporturilor și Telecomunicațiilor au efectuat 800 de ore de muncă patriotică la amenajarea unei baza sportive din Capitală pe șantierul Străulești, Sectorul 8 (actuala bază CCCF – Constructorul Feroviar).”

Inițiativa salariaților

“Au amenajat, pe lângă cele trei terenuri de tenis cu asfalt, două terenuri de volei cu asfalt, unul de handbal, tot cu asfalt, și unul de fotbal, baza sportivă mai cuprinde acum trei terenuri de tenis cu zgură, o pistă de alergări ce înconjoară terenul de fotbal, două piste de popice în sală. Totodată, ei au amenajat în clădirile existente vestiare și magazii pentru materiale sportive. Au sporit numărul bărcilor pentru plimbările pe lac. Și premieră, la nivelul activității de profil din Capitală, au montat și dat în exploatare o instalație cu 50 de captatori solari care încălzește în fiecare zi 5000 de litri de apă necesari dușurilor instalate pe plaja al cărei nisip este la fel de fin ca și cel de pe însoritul litoral al Mării Negre.”

— Lupta CFR, iunie 1983

Capitolul 2

Istorie sportivă și rezultate

Presa

“Formația bucureșteană Constructorul Feroviar, din seria a IIa a Diviziei B la fotbal, dovedește o comportare constant bună. Astfel, după un prețios rezultat de egalitate (0-0), înregistrat în debutul returului la Filipeștii de Pădure, a urmat meciul cu Lamicom Brăila, în care tinerii constructori au reușit să înscrie nu mai puțin de 6 goluri, fără a primi vreunul.”

“Asociația sportivă Constructorul Feroviar din București (președinte – domnul Viorel Tomescu) face cunoscut tuturor celor ce-și desfășoară munca în domeniul transporturilor, precum și membrilor de familie ai acestora, următoarele:

la baza sportivă proprie, amenajată în zona Străulești, pe lângă competițiile de performanță se organizează și numeroase manifestări sportive pentru amatori, respectiv tenis de masă, volei, atletism, orientare turistică etc., la care iubitorii de mișcare în aer liber sunt invitați să participe de-al lungul întregului sezon estival. Ospitalieră, baza sportivă de la Străulești îi așteaptă cu porțile larg deschise.”

— Transporturile Române, 1991

“Constructorii feroviari iubesc fotbalul”

Test gallery caption

“Pentru mare familie a constructorilor de căi ferate, drumuri și poduri din întreaga țară, constituie un real motiv de bucurie, faptul că în publicația “Transporturile Române”, sub titlul “Constructorii feroviari iubesc fotbalul”, au fost prezentate și câteva reușite sportive înregistrate în sectorul nostru de activitate. Faptele dovedesc să ele apar mai cu seamă acolo unde există o perfectă înțelegere între liderii sindicatelor și conducerile administrative. Bucuria ar fi și mai mare dacă sportul de masă din cadrul federației noastre sindicale s-ar extinde. E drept, nu stăm prea bine la capitolul finanțe, dar dragoste și pasiunea pentru sport au resurse nebănuite.”

Capitolul 3

Oamenii

Împrejurimile

Zona Străuleștiului a fost multă vreme una dintre cele mai sărace ale nordului Bucureștiului. Doamna Eugenia s-a mutat aici în 1965 și a prins cartierul cu mult înaintea modernizărilor recente. Azi este gestionară la Parohia Galileea Străulești și cunoaște bine oamenii din comunitate. 

Când au cumpărat ai mei aici, erau foarte rare căsuțele. Era porumb, locuri, bălți, fără apă, fără canal. Abia în 2002 s-a băgat. Doar apă s-a băgat pe timpul lui Ceaușescu.  

CFR-ul a avut un rol important în îmbunătățirea condițiilor de locuire din zonă. Peste drum de biserica de care se îngrijește Doamna Eugenia, de-a lungul malului Lacului Grivița, compania a amenajat în a doua parte a perioadei comuniste, două zone de agrement și o bază sportivă. Un ștrand popular se găsea la intersecția dintre Bulevardul Laminorului și Strada Fabrica de Cărămidă. Baza sportivă CCCF sau Constructorul Feroviar a fost amenajată în vecinătate. Intrarea se făcea pe Strada Echipajului. 

 

O bază model

Vecinii își amintesc că baza sportivă fusese amenajată mai degrabă pentru șefii din companie și nu era ușor accesibilă oamenilor din cartier. Andrei Bulboacă locuiește pe una din străzile care dau în poarta bazei sportive încă din anii ’70 

În anii ’70-’75 a fost realizată o bază sportivă model, la modul cel mai serios. Terenuri de minigolf, de tenis de bitum, un zid uriaș unde am învățat să joc tenis. În zona aceea era un restaurant… era pentru protipendadă… și popicărie. Ulterior au fost aduse nu știu câte sute de mii de vagoane de nisip și a fost amenajată o plajă, iar aici nu se intra oricum. Noi intram că ne împrietenisem cu paznicii, cu portarii, dar în rest numai șefii.  

Socializare

Iulian Ignat își amintește:

Cum intrai, în stânga, era o alee cu bucăți mici de piatră pe jos, și era foarte aranjată, cu flori… era foarte bine întreținută. Era și o terasă. De aici începea aleea pietruită cu pietre mici și lanțuri pe margine și flori care se udau în fiecare seară. În capăt era o clădire administrativă. Pe partea dreaptă erau terenurile, de baschet, de handbal. În spate erau terenurile de tenis, erau două terenuri de tenis pe beton, din dreptul lor pornea aleea care mergea până în lac și era și o fereastră de unde puteai să cumperi apă și napolitane și nu mai știu ce. 

 

 

După Revoluție

După Revoluție baza sportivă și cea de agrement de la Constructorul Feroviar au mai funcționat o perioadă. În primii ani de după căderea regimului ceaușist lucrurile păreau chiar să se îmbunătățească. Spațiul a fost deschis și a devenit și mai accesibil oamenilor care puteau face sport aici contra unor sume modice. Tinerii care au copilărit pe Strada Echipajului și au făcut sport aici au doar lucruri frumoase de spus. 

Aveam tot. Nu găseai copil pe străzi, că eram toți în bază.  

Anii 2000

Din păcate, spațiul bazei de agrement a fost părăsit în anii 2000. Copiii se joacă mai mult pe stradă, iar locul a fost acaparat de vegetația spontană. 

Se vedea frumos, acum ți-e frică. De la poartă vezi, își amintește Alex Iordache, vecin. E ciudat acolo, nu mai intră nimeni. 

Baza sportivă pare să aibă, însă, un viitor mai frumos. Spațiul a fost amenajat de FC Rapid București pentru dezvoltarea propriei academii de copii și juniori și repus în funcțiune în 2022. 

Baze sportive